Sticka en tröja uppifrån, del 1

Då kör vi igång! Och kom nu ihåg att det är en väldigt, väldigt basic beskrivning… 😉

Du behöver garn, stickor, måttband, 4 st markörer, papper och penna. Och kanske en miniräknare, om du är lika kass på huvudräkning som jag. 😉

Börja med att sticka en provlapp i det garn du valt. Det räcker med en lapp som är ca 15 cm bred. Om du tänkt sticka din tröja i slätstickning, stickar du provlappen i det. Om du tänkt sticka tröjan i moss-stickning, så stickar du den i det o.s.v.

Mät sedan på din provlapp hur många maskor du har på 10 cm. Jag fick 24 maskor. Det betyder att det är 2,4 maskor på 1 cm. Skriv upp ditt antal maskor.
Jag avrundade mina maskor nedåt till 2, för att det ska bli enklare för mig att räkna, så jag kommer alltså att utgå från 2 maskor/cm.

mattb

Nästa steg är att mäta hur stor halsöppning du vill ha. Mitt mått på det blev 65 cm.
För att veta hur många maskor jag då ska lägga upp tar jag 2 maskor x 65, det blir 130 maskor.

Jag har valt att ha “råa” kanter på min tröja, så jag börjar med slätstickning (vilket i detta fall betyder endast räta maskor eftersom jag stickar runt, runt) direkt. Pang på, bara.
Om du vill kan du sticka en liten kant i resår, eller moss-stickning eller vad du känner för.

Sticka “kant” i 5 varv.

Nu är det det dags att dela upp maskorna för fram- och bakstycke samt ärmar. Du behöver 4 st markörer. Min vän Åsa har alltid tjusiga sådana, själv är jag lite tråkigare och kör med enkla öglor av garn i en avvikande färg. 🙂

markr

Nu måste du bestämma vilken typ av halsöppning du vill ha. Vill du ha en s.k. båthals ska du bara ha några få maskor till ärmarna, vill du ha en öppnare, mer fyrkantig halsringning fördelar du maskorna jämnare över de olika styckena. Jag har fördelat mina maskor så här:

Framstycke: 52 maskor
Bakstycke: 52 maskor
Ärmarna: 13 maskor var

Jag brukar ta ungefär 20-25% av det totala antalet maskor till ärmarna, men det varierar som sagt lite beroende på typ av halsöppning.

brjntxt

På nästa varv ska du börja öka så att tröjan växer och du får plats i den.
Ökningarna gör du vartannat varv, på var sida om markörerna så här: sticka tills du har 1 maska kvar före markören, öka, flytta markören, sticka 1 maska, öka.  Du har alltså hela tiden 1 maska, markör, 1 maska mellan ökningarna.

Det finns många olika sätt att göra ökningar; välj det sätt som du tycker bäst om! Du kan t.ex. göra ett omslag, och på nästa varv sticka i det i den bakre maskbågen, då blir det inte ett hål där. Om du vill ha en hålrand på var sidan om varje markör – det kan bli en snygg detalj – så sticka omslaget som en vanlig maska på nästa varv.
Jag tycker om ökningar som lutar åt vänster och höger, så före en markör gör jag denna ökning och efter en markör gör jag denna. Då blir det att se ut så här:

okn

När du stickat ungefär 1 dm (med ökningar på vartannat varv) är det dags att kolla hur det ser ut. Hur är det med ärm-maskorna? Räcker de eller behöver du fortsätta öka?

När ärmens maskor möts i din armhåla när du provar stickningen på dig har du tillräckligt många maskor till ärmarna.

Beroende på halsöppningsvariant kan det variera lite om man hela tiden ska öka lika mycket för alla delar eller om man ska minska lite mer eller mindre någonstans.  Man kanske får sluta minska för ärmarna tidigare än för bakstycke och framstycken. Ibland måste man kanske ändå öka lite till för ärmarna, men kanske i en långsammare takt än för de övriga delarna, t.ex. vart 4:e varv istället för varannat. Ledordet här är prova! Prova plagget ofta, ofta under arbetets gång, så kan du hela tiden anpassa det efter din kropps mått.

Ja, det var så långt jag tänkte att vi skulle göra denna vecka.
Nästa del kommer på tisdag nästa vecka, d.v.s. den 24 maj. Då ska vi “sätta undan” ärmmaskorna m.m.

Skicka gärna in bild på din tröja allt eftersom, det vore jätteroligt!
Maila bild + info till ulrika@massoravgarn.se

Min tröja stickar jag i Ullcentrums Linea från Massor av Garn. Du hittar det här.

/Ulrika

25 tankar kring ”Sticka en tröja uppifrån, del 1

 1. Pingback: Sticka tröja uppifrån, del 1 - Sticklingen

 2. Maria

  Suverän förklaring! Tror faktiskt att även jag som är nybörjare och inte (ännu) förstår mig på att läsa stickmönster skulle klara av detta. 🙂
  Tack för att du delar med dig!

  Svara
 3. Maria igen

  Första frågan från denna grönjöling. 🙂 Om jag ska inhandla en rundsticka (Heter det så?) hur lång ska den vara?

  Svara
  1. Massor av Garn Inläggsförfattare

   Du behöver en kort att börja med, den får inte vara längre än omkretsen på halsöppningen för då får du inte ihop det till en ring när du ska börja sticka. Max 60 cm till den första biten, men kanske allra helst en 40 cm att starta med och en 60 att gå över till när du kommit en liten bit.

   Senare är det bra med en så lång som det går att ha, så du kan prova tröjan då och då.

   🙂

   /Ulrika

   Svara
 4. Vickan

  Hur mycket garn beräknar du till en hel tröja av det du använder? Varierar givetvis mellan strl. men till en L eller XL? Tack på förhand!

  Svara
  1. Massor av Garn Inläggsförfattare

   Jag hoppas att 4 härvor ska räcka till mig, till en helt slät tröja med korta ärmar – för det är vad jag använde till min gröna tröja, men jag skulle nog köpa 5 härvor för att vara på den säkra sidan. Åtgången beror ju lite på hur vid man gör sin tröja, ärmlängd osv.
   Jag är nog en L, men min gröna tröja är ganska kort så vill man ha sin lite längre så är det nog bäst att köpa 5 härvor.

   /Ulrika

   Svara
 5. Nina

  Finns det en bild på tröjan? Jag vill inte börja på något som jag sen kanske inte tycker om.
  Mvh Nina

  Svara
  1. Massor av Garn Inläggsförfattare

   Om du kollar i ett inlägg lite längre ner så hittar du en bild på den tröja jag stickat tidigare.
   Sen är du ju fri att göra din helt egna version, denna KAL ger grunden men man kan ju ändra och lägga till saker som man vill. 🙂

   /Ulrika

   Svara
 6. Cecilia

  Hej! Har en fråga angående ökningarna. Det står att man ska ha en maska kvar före markören, då göra ökningen, flytta markören, sticka en maska, men när jag har gjort ökningen så har jag ju en maska kvar att sticka innan markören kommer… Jag kanske missuppfattar 🙂 Hur göra?

  Svara
    1. Terese

     Jag har exakt samma fråga som Cecilia om ökningarna. Om jag ökar när det är 1 maska kvar före markören och sedan stickar den, flyttar markören, stickar första maskan efter markören – så får jag ju en ”rand” som är två maskor tjock och inte alls som din bild. Har du skrivit fel eller är det jag som missförstår? 🙂

     Svara
 7. Frida

  Hej! Jag provade att göra ökningar 2st varje varv vid varje ärm-markör. Tillslut blev arbetet mer och mer fyrkantigt.. Vad gör jag för fel?

  Mvh Frida

  Svara
  1. Massor av Garn

   Hej Frida ledsen att vi inte sett din fråga förrän nu. Menar du att du öka på var sida om markören så att det blir 8 ökningar per v / vartannat varv?
   Sus

   Svara
 8. Linda

  Tusen, tusen tack!!!!! Har letat i en evighet på en sådan här fantastiskt enkel och bra beskrivning. Precis vad jag har letat efter. 👍🏻💗

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *